sobota, 19 kwietnia 2014

WIELKANOCNA BABKA MARMURKOWA

 Babka to odwieczny gość na stole wigilijnym. Jest wiele przepisów, które pozwalają stworzyć piękne i smaczne babki. Ja dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na babkę marmurkową. Wygląda pięknie i mam nadzieję, że będzie jeszcze lepiej smakować.

SKŁADNIKI: 

* 2 szklanki mąki pszennej,
* 1,5 łyżeczki proszu do pieczenia,
* 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
*215-220g masła,
* 3/4 szklanki cukru,
* 4-5 jajek ( w zalezności od ich rozmiarów),
* łyżeczka olejk waniliowego,
* pół szklanki mleka,
* 120g czekolady- u mnie 80g gorzkiej i 40g mlecznej,
+ ewentualnei cukier puder do posypania na wierzchu,
+ bułka tarta.
*********************************************************************************

Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
Masło oraz cukier miksuj do otrzymania masy, a następnie dodawaj powoli jajka cały czas miksując. Następnie wlej olejek waniliowy i zmiksuj masę.
Mąkę i mleko dodawaj na zmianę i zmieszaj ciasto łyżką lub szpatulką- tylko do wymieszania składników.
Nagrzej piekarnik na 160 stopni.
Roztop czekoladę w kąpieli wodnej  irozdziel ciasto na pół. Do jednej części dodaj roztopioną czekoladę. Na wysmarowaną i posypaną bułką tartą formę wlewaj na zmianę ciasta. Na końcu zrób widelcem zygzaki i włóż babkę do piekarnika. Piecz ją w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut. Wystudzoną babkę możesz posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz