sobota, 19 kwietnia 2014

MAZUREK WIELKANOCNY Z MASCARPONE


Święta tuż tuż, więc pora na wielkanocne wypieki. Pierwszy z nich to mazurek, ale w lzejszej wersji, bo z serkiem mascarpone. Jest naprawdę prosty i smaczny. Z pewnością udekoruje niejeden stół wielkanocny.


SKŁADNIKI:

NA CIASTO:

* 200g mąki pszennej,
* 50g mąki ziemniaczanej
* 150g masła
* 70g cukru
* 1 duże jajko

NA KREM:

* 250g mascarpone
* 150-160ml śmietanki kremówki 30%
* 30g cukru
* utwardzacz- może być , ale nie musi
+ coś do dekoracji- u mnie to kwiatki i troszkę polewy czekoladowej z innego ciasta
*********************************************************************************
CIASTO:
Do miski wsyp przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodaj cukier ( ilość do ciasta) oraz masło- oczywiście posiekane. Rozrabiaj to rękami i po chwili wbij jajko. Wyrób ciasto rękami. Gotowe schowaj do lodówki na 30-40 minut. Nagrzej piekarnik na 170 stopni. Zimne ciasto rozwałkuj- łatwiej to zrobić na papierze do pieczenia, bo nie będziesz mieć problemu z przełożeniem go do formy i piecz w piekarniku około 35-40 minut.
KREM:
 Wlej śmietanę do miski i dodaj do niej cukier. Miksuj to aż do ubicia, a następnie dodaj mascarpone i utwardzacz.  Masę mieszaj mikserem tak długo, aż powstanie krem. Gotową wyłóż na schłodzone już ciasto i udekoruj. Nic prostszego, SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz