czwartek, 12 czerwca 2014

CHLEB Z ZIAREN BEZ MĄKI


   Od pewnego czasu panuje moda na zdrowe odżywianie. Ja proponuję dzisiaj zdrowy chleb z ziaren bez mąki. Przepis nie jest trudny do wykonania, a smak niesamowity!

SKŁADNIKI:
* 3/4 szklanki ziaren słonecznika,
* 2/3 szklanki pestek dyni, 
* 3/4 szklanki ziaren siemienia lnianego
* 9 łyżek lenu mmielonego,
* 1/2 szklanki płatkow migdałów,
* 1 łyżka otrębów żytnich,
* 1,5 szklanki płatków owsianych,
* 1,5 łyżki miodu
* 5 łyżek olejku kokosowego
* 1,5 szklanki wody ( letniej)
* suszona żurawina- na oko
*********************************************************************************
 Rozgrzej piekarnik do 185 stopni.
W misce zmieszaj ze sobą wszystkie suche składniki. Do drugiego naczynia wlej olej kokosowy, miód i wodę. Dodaj mokre składniki do ziaren i zostaw ziarna na 5 minut, aby wchłonęły płyny. Gotową masę dodawaj po łyżce do formy, ugniatając łyżką, aby ziarna były w miarę połączone. Piecz chleb przez 50-60 minut w temperaturze 185 stopni. Po wyjęciu z piekarnika zostaw gotowe 'pieczywo' w foremce przez godzinę, a później odstaw je na bok- najlepiej na całą noc. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz