sobota, 20 września 2014

CHŁODNIK NA LETNIE UPAŁY

Tak wiem, że mamy wrzesień i na dworze jest już zimno, ale odnalazłam ostatnio zdjęcia zrobionego jeszcze latem chłodnika. Być może kogoś najdzie ochota, bo przecież jesienią i zimą jemy lody, to dlaczego nie można przygotować orzeźwiającego posiłku? Przepis wymyślony był chyba w 5 minut 9 o ile tyle zajęło mi patrzenie się na zawartość lodówki). W kuchni można się świetnie bawić, no to co? Bawmy się!

SKŁADNIKI( 3-4 porcje):
* jogurt naturalny- większe opakowanie,
* 3/4 pomidory,
* 1 duży ogórek,
* 0,5 papryczki chili,
* przyprawy- pieprz, zioła ( mieszanka),
jak ktoś używa soli to też oczywiście 
* trochę szczypiorku
+ ewentualnie starta kalarepa na wierzch.
************************************************************************************
Obierz ogórka, wykrój środek z pomidora i pokrój wszystkie warzywa w kawałki. Zblenduj swoje składniki, później dodaj do nich jogurt i przyprawy.Wymieszaj to łyżką lub za pomocą miksera,ale na najmniejszych obrotach. Kiedy wlejesz już chłodnik do miseczki użyj pokrojonego szczypiorku i startej kalarepy jako ozdoby. To wszystko, smacznego!!!




 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz