SKŁADNIKI( tortownica 22-24cm)
1.BISZKOPT:
* 6 jajek,
* 3/4 szklanki mąki pszennej,
* 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
2. NASĄCZENIE:
* 1,5 szklanki wody,
* szklanka truskawek,
* 2 łyżki cukru,,
3.MASA ŚMIETANKOWA
* 500g mascarpone,
* 4-5 łyżek cukru pudru (brązowego),
* 400ml śmietany 30%,
+ około 1kg truskawek do przełożenia ciasta
+ posypka czekoladowa/migdały
*************************************************************************************
BISZKOPT:
Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną ipianę, zmień obroty miksera na trochę mniejsze i powoli dodawaj cukier. Następnie wlewaj po kolei żółtka jajek. Wyłącz mikser i przesiej wymieszane ze sobą mąki. Ciasto mieszaj delikatnie szpatułką aż do połączenia wszystkich składników.
Do wyłożonej papierem formy ( tylko dno) wlej masę. Piecz ciasto w temperaturze 170 stopni przez minimum 40 minut ( aż do suchego patyczka).
Wyjmij ciasto z piekarnika i zrzuć z wysokości swoich kolan za ziemię, następnie odstaw je do całkowitego ostygnięcia a dopiero później wyjmij z formy.
NASĄCZENIE:
Umyj i oczyść truskawki, wsyp je do garnuszka i zalej zimną wodą. Dodaj cukier i wymieszaj, gotuj je do momentu zagotowania. Zdejmij kompot z palnika i ostudź, a na końcu odcedź.
MASA ŚMIETANKOWA:
Ubij schłodzoną śmietanę na sztywną masę. Wyłącz mikser i dodaj do śmietany cukier oraz serek mascarpone. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki łyżką lub szpatułką, możesz robić to mikserem ale na niskich obrotach.
WYKONANIE:
Ciasto przekrój na 3 części, a truskawki pokrój w plastry, zostaw kilka z nich do dekoracji. Nasącz pierwszy biszkopt i wyłóż go 1/3 masy. Na wierch poukładaj część truskawek. Powtórz wszystkie czynności z następnym ciastem. Boki i wierzch tortu posyp posypką/migdałami i udekoruj owocami. Gotowe ciasto schowaj do lodówki, żeby się schłodziło. SMACZNEGO! Przepraszam, ale znowu nie zdążyłam zrobić zdjęcia "wnętrza". Niestety wszystko za szybko zniknęło ze stołu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz