
*1/2kg mąki,
* 5 żółtek,
*szczypta soli,
* 200g kwaśnej śmietany od 15% do 22% ( najlepiej 18%)
+ planta do smażenia- użyłam 2 kostek,
+ cukier puder do posypania ciasteczek,
************************************************************************************
Wsyp mąkę do miski lub na stolnicę, wbij żółtka, dodaj szczyptę soli i śmietanę. Wyrób dokładnie ciasto rękami- to trochę męczące. Gotowe odstaw na 10-15 minut, żeby odpoczęło. Następnie rozwałkuj je bardzo cienko, powycinaj paski, zrób w nich dziurki i pozawijaj, aby nabrały odpowiedni kształt. W garnku rozpuść plantę. Smaż swoje ciasteczka w garnku- nie odchodź od niego, one naprawdę szybko się robią. Gorące chruściki wykładaj na papier, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie posyp je cukrem pudrem- GOTOWE! Smacznego :)
Przepraszam za jakość zdjęć
Wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńI smakuje wspaniale, pozdrawiam :) ( jak na razie ciągle na emigracji)
Usuńo pyszny pomysł:)
OdpowiedzUsuńDziekuję, zapraszam po więcej inspiracji- z pewnością pysznych :)
UsuńPyszniutkie jedzonki, już odpalam piekarnik SMEG i przygotowuje dla mojej rodzinki
OdpowiedzUsuńPrzepis na tradycyjne faworki to ukłon w stronę polskiej kuchni i smaków dzieciństwa. Ten wpis może przywołać miłe wspomnienia i zainspirować do przygotowania faworków na specjalne okazje.
OdpowiedzUsuńhttps://sevenspaces.shop