sobota, 14 czerwca 2014

TARTA TRUSKAWKOWA


   Lato coraz bliżej, na dworze coraz cieplej, a co najlepsze- mnóstwo truskawek! Dzisiaj proponuję przepis na tartę truskawkową bez cukru. Idealnie nadaje się na popołudnie z kawą. Co więcej, jest bardzo prosta w przygotowaniu i  do tego wygląda pięknie!

SKŁADNIKI:

NA CIASTO ( forma o średnicy 25-26cm):
* 100g masła,
* 200g mąki,
* łyżka miodu,
* 1 jajko,
* 40-50g gorzkiej czekolady 

NA MASĘ:
* 300g truskawek,
* 2 łyżki żelatyny,
* sok z 1 cytryny,
* 2 łyżki miodu,
* 250ml smietany 30% lub 36% ( u mnie 30% )
+ trochę czekolady do dekoracji
*********************************************************************************
CIASTO:
Do miski wrzuć pokrojone masło, a następnie wsyp do niego mąkę. Porozcieraj to rękami.Rozpuść czekoladę w garnuszku. Gotowy płyn wlej do miski. Później dodaj miód i jajko. Zagniataj ciasto szybkimi ruchami i uformuj z niego kulę. Najlepiej jak owiniesz ją folią spożywczą ( nie jest to konieczne). Schowaj ciasto do lodówki na 20-30 minut. Po czasie włóż je do formy i piecz w piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
MASA:
 Żelatynę rozpuść w szklance z gorącą wodą ( 1/4 szklanki) i odstaw ją na bok. Do garnka wlej sok z cytryny, wsyp truskawki ( zostaw kilka do dekoracji) i dodaj miód. Miksuj to blenderem i podrzej na ogniu aż do wrzenia. Zdejmij garnuszek z palnika i dodaj do niego rozpuszczoną żelatynę. Dokladnie to wymieszaj i odstaw na bok. Śmietankę ubij w misce na sztywno, a później powoli wlewaj do niej sos. Wymieszaj masę łyżką, a następnie wyłóż nią schłodzony spód tarty. Gotowe ciasto schowaj do lodówki, aby masa zastygła. Przed podaniem udekoruj ciasto truskawkami i startą czekoladą. 

SMACZNEGO!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz