*1 arbuz( w całości),
* 400ml śmietany 30%,
* 50-70 ml gorącej wody,
* 2-3 łyżki trzcinowego cukru pudru,
* 2 śmietan-fixy,
* owoce do dekoracji,
* 1 galaretka- najlepiej arbuzowa lub jakaś czerwona.
*********************************************************************************
Od arbuza odetnij górę i dół a później skórę, tak żeby kształtem przypominał walec. Ten walec możesz przeciąć tak, aby powstały dwa niższe torty ( ja tak robię).
W gorącej wodzie rozpuść galaretkę i szybko mieszaj, bo w tak małej ilości szybko tężnieje. Odstaw ją na bok.
Ręczkiami kuchennymi okrywamy arbuza na kilka minut, aby owoc puścił trochę wody. Po zdjęciu "okrycia" owoc powinien być w miarę suchy.
Pędzlem rozprowadź galaretkę po całym arbuzie i schowaj go do lodówki na kilka minut, tak żeby galaretka stężniała.
Ubij śmietanę razem z cukrem pudrem. Następnie dodaj do tego śmietan- fixy i dokładnie wymieszaj.
Wyjmij arbuza z lodówki i wysmaruj śmietaną. Następnie udekoruj tort truskawkami i schowaj do lodówki, żeby się schłodził. Wyjmij go dopiero, jak przyjdą goście.
SMACZNEGO!
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, le ja jakoś nie potrafię się przekonać do arbuza w towarzystwie śmietany... No nie mogę, i już.
OdpowiedzUsuńTeż tak na początku myślałam, ale spróbowałam i wyszło naprawdę fajnie :)
Usuń